Brood als eerste levensbehoefte
Brood is het belangrijkste basis voedingsmiddel in Nederland. We eten gemiddeld zo’n 60 kg brood per persoon per jaar. Brood heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van een basisvoedingsmiddel naar een genotsvoedingsmiddel: brood is genieten. De verluxing van het broodassortiment ook bij Bakker van den Bogaert heeft daarvoor gezorgd. En dat zie je terug in de momenten waarop brood wordt geconsumeerd.
Dé traditionele brood momenten zijn nog steeds het ontbijt en de lunch. Maar brood heeft zich inmiddels een weg gebaand naar andere tijdstippen op de dag. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de lekkere trek te stillen. Brood wordt in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Daarmee volgen wij de gewoonten van andere culturen zoals met name in Zuid-Europa.
En ook past brood heel goed bij het borrelen, of dat nu in de namiddag of avond is. Dat is niet verwonderlijk, want brood is gezond, lekker, gemakkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Dat betekent dat je op elk moment van de dag brood kunt eten. Voor elk ‘broodmoment’ is er wel een geschikte broodsoort voorhanden.
Brood van de bakkerij
In onze bakkerij koopt u brood dat dagelijks vers in onze bakkerij wordt gebakken zoals u kunt zien op de filmpjes. Zo kunt u er zeker van zijn dat in de bakkerij van opening tot sluit vers brood te verkrijgen is.
Brood kan gemaakt zijn van diverse soorten graan en wordt vaak genoemd naar de graansoort. In de Benelux wordt tarwebrood het meest gegeten, met als belangrijkste soorten witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Witbrood is gemaakt van bloem (fijngezeefd meel), volkorenbrood van volkorenmeel; door de vele vezels is dit beter voor de spijsvertering.
Bruinbrood is meestal gemaakt van 1 deel fijngezeefd meel en 2 delen volkorenmeel. Bruinbrood is dus “gezonder” dan witbrood, doordat er meer zetmelen in het brood zitten dan bij witbrood. De basisingrediënten voor brood zijn nog steeds hetzelfde namelijk: bloem, zout, water en meestal een rijsmiddel. Er kunnen allerlei soorten brood gemaakt worden door ander soort meel te kiezen of de temperatuur en rijstijden te variëren.