Steeds meer mensen zijn zich bewust dat koolhydraten in producten waar wit meel in voorkomt, zich gemakkelijk omzetten in vetten die als reserve op ons lichaam wordt opgeslagen. Koolhydraten zijn suikers, ook wel trage suikers genoemd. Bekende proteïne-dieten mijden koolhydraten in meer of mindere mate, waardoor u toch lekker eten kunt, maar veel minder koolhydraten binnenkrijgt. Er zijn ook koolhydraatarme producten, waardoor u toch nog veel mag eten op dat gebied. Een van die koolhydraatarme producten die steeds meer in opkomst is, is koolhydraatarm brood.
Koolhydraatarmbrood is brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Wettelijk gezien mag je pas zeggen dat brood een verlaagd koolhydraatgehalte heeft als er tenminste 30% minder koolhydraten in zitten dan een vergelijkbare gangbare broodsoort. In de meeste gevallen is een deel van het tarwemeel in dit brood vervangen door sojameel omdat dit een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben zoals lijnzaad en zonnebloempitten.
Koolhydraatarm brood
Het koolhydraatarm brood smaakt wel anders dan gewoon brood, maar toch komt de smaak zeker in de buurt van gewoon bruin brood. Het is een prima afwisseling op het normale brood en op deze manier is het makkelijker koolhydraten te verminderen. U kunt zo nu en dan ook gewoon volkorenbrood eten.
Voedingsvezel (koolhydraten) per 100 gram in de verschillende types brood:
- Koolhydraatarmbrood 15,30%
- Volkorenbrood 39%
- Witbrood 49%