Boterkoek, niet light maar erg lekker!
Boterkoek is een soort koek/gebak wat erg machtig is. Belangrijk om een goede boterkoek te krijgen is dat hij bereid moet worden met echte roomboter. Zonder dit krijg je niet de smaak van een echte boterkoek. De doorsnede van een standaard boterkoek varieert maar kan in geval van uitschieters zelf wel 24 cm zijn.
Hoe maak je boterkoek?
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 voor hete lucht) en vet het blik in. Meng alle ingrediënten voor de boterkoek behalve het bloem door elkaar. Zorg ervoor dat de suiker goed opgenomen is. Doe de bloem erbij door middel van het zeven en kneed het geheel goed door.
Het deeg van een boterkoek is wel plakkerig, houdt daar rekening mee. Verdeel het netjes over het bakblik en probeer het een beetje glad te strijken. Door middel van een vork kan je er nog een ruitjes patroon in trekken en voor de glans kan je hem bestrijken met eigeel of melk. Dan 20 tot 25 minuten in de oven en klaar.
Laat de boterkoek 5 minuten afkoelen voordat je hem eruit probeert te halen. Dit eruit halen kan je het beste doen door er een plank op te leggen en dan blik en plank in 1 keer om te draaien.
Maak voor het beste resultaat gebruik van een boterkoekvorm, deze heeft een zwengeltje om de koek makkelijk los te kunnen maken. Zorg dat alles goed gekneed wordt. Je kunt de vanillesuiker ook achterwege laten als je een vanillepeul een dag of wat in de suiker laat trekken in een afgesloten pot of zak.
Heb je geen boterkoekblik, dan werkt een brownieblik ook prima, alleen loop je het risico dat de koek kan gaan scheuren wanneer je hem eruit haalt. Boter smelt heel snel in de magnetron, dus als je een stukje boterkoek een paar seconde in de magnetron legt, is hij heerlijk zacht en een beetje warm.