Ons assortiment bestaat behalve uit brood en broodjes natuurlijk uit nog veel meer. Zo maken wij ook verschillende soorten koeken. Zoals gevulde koeken, brownies, eierkoeken etc. Maar ook cake, appelflappen en tompoezen.
Cake is een relatief eenvoudige gebaksoort. Het heeft een eenvoudig basisrecept en is daarom een van de meest bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Het meest voorkomend is een cake uit een rechthoekige vorm, maar vaak worden ook een tulbandvorm of kleine papieren vormpjes (vergelijkbaar met muffins) gebruikt. Overigens is een tulband van oorsprong een ander soort gebak. Hierbij wordt namelijk gist gebruikt. Cake is er in verschillende smaken. Zo heb je namelijk ook de chocolade cake die gevuld is met cacao.
Hoe maak je cake?
Het basisrecept bestaat uit 200 gram bloem, 200 gram boter (eventueel margarine), 200 gram suiker, 3 eieren, bakpoeder, iets zout, iets melk en een smaaktoevoeging (meestal vanille). Vaak worden bloem, zout en bakpoeder verkocht onder de naam cakemeel. Roer boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg al roerend een voor een de eieren toe. Daarna nog enkele minuten krachtig kloppen. Voeg gezeefde bloem, bakpoeder, zout en de melk in gedeeltes toe aan het mengsel. In een met zachte boter ingevette cakevorm, bestrooid met (paneermeel,) bloem of suiker, gieten en 75 minuten bakken op 160 graden.
Gevulde koek
Een gevulde koek is een ronde koek, gemaakt van boterdeeg en met een zoete vulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook wel eens toegepast. Een gevulde koek heeft een diameter van circa 10 cm met meestal een in de lengte gehalveerd amandeltje er bovenop. De bovenkant van de koek is glimmend bruin, een effect dat wordt bereikt door het deeg te bestrijken met een geklutst ei alvorens de koek in de oven te bakken. De gemiddelde gevulde koek bevat een hoeveelheid vet vergelijkbaar met 3 ruime theelepels boter en een hoeveelheid suiker gelijk aan 5 suikerklontjes. De gevulde koek is een typisch Nederlands baksel. De koek wordt gegeten bij de koffie, thee en warme chocolademelk. Het is absoluut een van de meest verkochte producten in de groep koek en cake.