De appelflap is een typisch Hollands stuk gebak wat door ons op zijn princenhaags wordt gemaakt. Net als oliebollen worden appelflappen ook vaak gegeten met oud en nieuw.
De appelflap is gemaakt van bladerdeeg, is driehoekig van vorm en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel, eventueel aangevuld met amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Tijdens of direct na het bakken wordt kristalsuiker over de appelflap gestrooid. De goede appelflappen onderscheiden zich door het gebruik van roomboter in plaats van margarine en hebben in de vulling een toevoeging van citroenrasp en wellicht een beetje rum poeder.
Voor appelflappen wordt het appelras Golden Delicious veel gebruikt, omdat de appels van dit ras het hele jaar door beschikbaar zijn. Beter is echter het gebruik van Goudreinetten, omdat deze appel een hogere zuurgraad heeft en steviger is. Hierdoor blijven smaak en structuur tijdens het bakken beter behouden. De benaming ‘appelflappen’ wordt ook wel voor appelbeignets gebruikt, een ander, gefrituurd appelgerecht. Ze zijn echter niet hetzelfde.
Naast het feit dat je heerlijke appelflappen bij ons kunt kopen kun je ze natuurlijk ook een keer zelf maken. hoe doe je dat?
Bereiding
De ingrediënten die nodig zijn om een appelflap te maken zijn:
- Plakjes bladerdeeg
- Appels
- Krenten
- kaneelpoeder
- 1 ei of water
- Vanillesuiker
- Suiker
Voor het bereiden van appelflappen moet u onderstaande stappen volgen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden celcius.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine stukjes.
- Voeg de appelstukjes eventueel samen met krenten of rozijnen, kaneelpoeder en suiker. Voor de smaak kunt u eventueel vanillesuiker aan toevoegen.
- Leg het appelmengsel in de bladerdeeg en vouw deze diagonaal samen.
- De zijkanten van de appelflap dicht plakken met een vork.
- Bestrijk de appelflap met eigeel of water en strooi hier wat suiker overheen.
- Laat de appelflappen bakken op 225 graden gedurende 25 minuten.
Appelflappen zijn het lekkerst als ze nog warm zijn. Maar laat ze wel even afkoelen voordat u ze op wilt eten, de binnenkant warmt sneller op en wordt en blijft ook heter dan de buitenkant!