Tompoes
De tompoes (die ook wel tompouce wordt genoemd) is net als de appelflap een typisch Nederlands gebakje wat door ons op een ambachtelijk manier heerlijk wordt gemaakt. Een tompoes bestaat uit een gedeelte bladerdeeg met daarboven op bakkersroom. Op de bakkersroom bevindt zich weer een gedeelte bladerdeeg wat vaak wordt bedekt met roze glazuur en eventueel wat slagroom. De vorm van een tompoes is rechthoekig en wordt vaak met feestjes en partijen geserveerd. Tijdens feestdagen als Koninginnedag zijn ze ook op sommige plekken verkrijgbaar in het oranje. Dan heeft hij in plaats van een roze een oranje glazuur laag. Tompoezen zijn er in verschillende soorten en maten.
Benodigdheden voor een tompoes
Om zelf tompoezen klaar te maken heb je onderstaande ingrediënten nodig:
•10 velletjes diepvries-bladerdeeg
Voor de banketbakkersroom:
•3 dl melk, 30 gram bloem
•½ vanille stokje
•snufje zout
•2 eierdooiers
•50 gram suikers
Voor het glazuur:
•200 gram poedersuiker
•druppel kleur vloeistof
Bereiding van een tompouce
Voordat je begint met het bereiden van de tompoes, moet je eerst de velletjes bladerdeeg op het aanrecht leggen om ze te laten ontdooien. Zorg ervoor dat er op de bakplaat bakpapier ligt of smeer hem in met een beetje boter. Verwarm de oven voor. Pak de velletjes bladerdeeg en snijd deze doormidden en prik veel gaatjes erin. Leg ze op de bakplaat, maar wel ver genoeg uit elkaar.
Breng de melk aan de kook samen met het vanillestokje dat door de lengte opengesneden moet worden. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Ondertussen kunt u de dooiers met suiker en de bloem in een kom door elkaar roeren. Haal het vanillestokje eruit en voeg wat kokende melk toe aan het mengsel. Roer dit door elkaar heen en schenk het eimengsel in de pan met de kokende melk. Laat het opnieuw koken terwijl u aan het roeren bent tot de melk gebonden is. Haal het vanillestokje uit de pan en laat de gebonden melk/vla tijdens het roeren afkoelen. Bak de bodems in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Nadat de banketbakkersroom is afgekoeld, doe je deze in een spuitzak en leg je hem in de koelkast tot nader gebruik. Spuit de room op de eerste helft van het bladerdeeg en dek deze af met het tweede gedeelte bladerdeeg. Mix de poedersuiker met een á twee eetlepels water en voeg de kleurstof toe en blijf roeren tot er een glanzend geheel ontstaat. Gebruik dit glazuur om de tompoezen aan de bovenkant hiermee te bestrijken.
Een tompouce is een dagvers product, bestemd voor onmiddellijke consumptie. Als je het later wil consumeren, zet het product dan weg op een koele plaats. Wil je het product langer bewaren (2/3 dagen ), Plaats het dan zo snel mogelijk in de koelkast. (temperatuur 7°C of lager ).