Een vlaai is een soort van gebak/taart die vaak wordt geassocieerd met Limburg. Maar zijn oorsprong vindt zich terug in Duitsland. Vlaai is een Duits woord voor vlade, wat betekent platte koek. In de tijd van de middeleeuwen bakten de Duitsers al een bodem die gemaakt was van gist deeg. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van de meeste taarten, waarvan de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Het vlaai deeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg. De buitenkant wordt vaak versierd met slagroom, chocolade- of noten strooisel of platte stukjes chocolade. Er wordt gedacht dat Limburgerse handelaren het uit de middeleeuwen hebben meegenomen vanuit Duitsland. De gemiddelde vlaai heeft een doorsnede van 30 cm waardoor er maar liefst voor 900 gram aan vulling in verwerkt kan worden. Onze vlaaien zijn rijk gevuld en worden vers gemaakt waardoor je altijd verzekerd bent van de beste kwaliteit!
Soorten vlaai
Er bestaan vele soorten vlaaien, zo ook verschillende soorten bodems. Een vlaai kan uit 4 soorten bodems bestaan. Je hebt de gistbodem, wener bodem, bladerdeeg bodem en de roomboterdeeg bodem. Een vlaai met een gist bodem heeft een van de zachtste bodems. Hij is gevuld met koffie room of gele room. De wenerbodem is iets steviger omdat er geen vulling wordt mee gebakken. Een vlaai met een bodem van roomboterdeeg heeft een volle smaak door een rijkere verhouding aan suiker en roomboter. Het heeft veel weg van boterkoek maar is net iets harder gebakken. In totaal bestaan er wel veertig soorten vlaaien. De meest verkochte vlaai bij ons is de appelkruimel vlaai samen met de aardbeien slagroomvlaai.