Wat is een desem brood?
Desem brood is een brood wat met een desem cultuur gedraaid wordt. Elke bakkerij heeft zijn eigen cultuur. Een desem cultuur zorgt voor smaak en een open structuur. Deze broden worden op de vloer gebakken daardoor ontstaat er een lekkere dunne krokante korst. Onze desem broden zijn minimaal 24 uur onderweg daardoor ontwikkelen ze hun smaak en kruim eigenschappen. De desem cultuur is de vervanger voor gist en brood verbetermiddel in het brood. Er wordt in deze broden alleen bloem, water, zout en desem is verwerkt, daarom zijn deze soorten zeer geschikt voor mensen die bijv. Geen lactose of anderen allergenen mogen hebben.
Desem brood hebben we in de volgende soorten:
- Tradition Français wit desem: een wit desem brood gemaakt van een Franse t65 bloem (bloem zonder toevoegingen), zout, water en onze eigen desem cultuur. Dit brood is open van structuur met een volle zachte Franse broodsmaak.
- Pain du moulin: zit tussen wit en bruin in: deze Franse topper is het pareltje onder onze desem broden. Een speciaal gemalen Franse bloem die wat vettiger is maar daardoor een spekkige kruim geeft aan dit brood en een smaak die niet te evenaren is. Waarbij onze eigen desem cultuur dit brood zijn specifieke eigenschappen geeft.
- Honing/spelt desem: deze 100% biolosche spelt, met daar aan een klein beetje honing toegevoegd, zorgt voor een verfijnde smaak van spelt zonder de wat zure nasmaak van de spelt bloem. Door daar wat pitten en zaden aan toe te voegen krijgen we onze honigspelt vloerbrood. Ook deze wordt gedraaid met onze eigen bio tarwedesem.
- Donker Duitse desem: deze desem soort is gebaseerd op de Duitse vaste zware broden. Dit is een brood wat gemaakt wordt van tarwe en roggebloem.