Hartige taarten zijn er in vele soorten. Wij verkopen ze niet maar omdat er nogal eens bezoekers op onze site komen hiervoor geven we toch even aan wat het nu eigenlijk is en hoe je het kunt maken.Het is natuurlijk zoals de meeste mensen wel weten geen bruidstaart of slagroomtaart, maar een taart die meer voor avondeten of hapje wordt gebruikt.
Er is een grote variatie aan verschillende soorten degen en vulling. Zo heb je hartige taarten met bijvoorbeeld vis, vlees en of groenten. Of taarten met een variatie aan kaas en zuivel. De mogelijkheden bij een hartige taart zijn oneindig. Doordat het aardig wat calorieën bevat, is er ook de mogelijkheid voor magere producten. Hartige taarten kunnen geserveerd worden als bijgerecht, als hoofdgerecht of als borrelhapjes.
Soorten hartige taart
Er bestaan verschillende soorten hartige taarten. Bij hartige taarten kunt u denken aan:
- quiches
- uientaarten
- tomatentaarten
- kaastaarten
- flamiches
Een quiche is de meest voorkomende hartige taart en ook deze taart heb je met verschillende soorten ingrediënten. Zo heb je bijvoorbeeld de quiche lorraine. Om een quiche lorraine te bereiden heeft u onderstaande ingrediënten nodig:
- Bladerdeeg
- 3 plakjes ham
- 150 gram gerookt spek
- 200 gram geraspte kaas (des te ouder de kaas, des te hartiger de taart)
- 1 ui
- 2 eieren
- 2 deciliter room
- Bakvorm
- Mes
- Maatbeker
- Peper, zout en nootmuskaat
Om te beginnen vet u eerst de bakvorm in met wat boter en bedek deze met bladerdeeg. Haal de bladerdeeg voordat u ze gaat gebruiken uit de vriezer zodat u ze gemakkelijk in de bakvorm kunt plaatsen. Om het vocht te laten verdwijnen moet je wat gaatjes prikken in de bodem. Gebruik de ham en spek om deze door de geraspte kaas te roeren en bedek de bodem hiermee. Doe twee deciliter room in de maatbeker samen met de twee eieren. Roer dit goed rond totdat je een lichtgeel mengsel krijg. Voeg na smaak de peper, zout en nootmuskaat toe. Roer dit nog even goed door elkaar en giet het in de taart over de ham en spek heen. Nadat dit gedaan is kan je de taart gaan bakken.Doe dit op 175 graden Celsius. Na 45 minuten kan er getest worden of hij gaar is. Dit wordt gedaan door met een satéprikker in de taart te prikken. Zodra deze schoon uit de taart komt is hij gaar. Warm is de taart heel lekker, maar hij kan ook koud geserveerd worden.